Hooikoorts (allergische rhinitis) is een reactie van het lichaam op antigenen (pollen van bomen, grassen etc.) die zich meestal tijdens het voorjaar manifesteert op het neusslijmvlies. Ook huidschilfers van dieren, sporen van bepaalde schimmels of uitwerpselen van huisstofmijt kunnen zo’n reactie oproepen, maar die heeft dan vaak een permanent karakter.

Volgens de Traditional Chinese Medicine (TCM) zijn het invasies van het long-systeem (longen, luchtwegen, sinussen en de huid). Sinussen zijn de holtes in ons hoofd bekleed met slijmvlies; voorhoofdsholteontsteking is een bekend voorbeeld hierbij.

Wij krijgen last van deze invasies omdat de afweer van het longsysteem onvoldoende is. Het is zaak om dit te versterken. Volgens de TMC zijn wij onderhevig aan diverse levenscycli. Eén daarvan is de 5-elementen cyclus. De meest vitale orgaansystemen (lever, hart, milt, long en nier) zijn respectievelijk gekoppeld aan een element (hout, vuur, aarde, metaal en water). Maar ook elk seizoen is gekoppeld aan een element. De herfst is gekoppeld aan het element metaal en dus aan het longsysteem.

In deze periode is het longsysteem het meest actief en ontvankelijk. Het is zaak om in deze tijd het longsysteem te versterken, met andere woorden, onze weerstand te vergroten oftewel ons immuunsysteem te versterken. Zeker met de naderende wintertijd (griepen, verkoudheden etc.). De oude Chinezen gaven aan om allergieën (waaronder ook hooikoorts) te behandelen wanneer de bladeren onder onze voeten kraken. Het is zover!

Met acupunctuur en o.a. cupping, ondersteunt met het nemen van natuurlijke supplementen zoals Enchinaforce-druppels en/of bijenpollen, is het nu de tijd om hooikoorts aan te pakken. In de meeste gevallen geeft een behandeling in de herfst een blijvend resultaat, zodat je dus ‘er vanaf bent’. Geen gedonder meer met loopneuzen, niesbuien, verstopte sinussen of brandend jeukende ogen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*