Bij Ovivo Acupunctuur in Nuenen is het hanteren van een holistische zienswijze de basis van de behandeling. Tijdens het stellen van de diagnose wordt er gekeken naar gelaatskleur, houding, beweging, stemgeluid, lichaamsgeuren, enz. Belangrijk zijn het voelen van de pols en het kijken naar de tong. Er worden een aantal vragen gesteld over bv. slaap- en eetpatronen, ontlasting en urine, koude- en/of warmtegevoel, pijnsensatie, menstruatiecyclus, enz. Tijdens het eerste consult kan deze vragenlijst zeer uitgebreid zijn. Vanuit het totaalbeeld van deze gegevens wordt een patroon benoemd (de diagnose) waarop vervolgens een behandelplan wordt voorgesteld om de disbalans op te lossen. De hierop aansluitende behandeltherapie bestaat uit een van de volgende technieken of een combinatie daarvan.

Acupunctuur

Acupunctuur is een techniek waarbij zeer dunne (wegwerp)naaldjes worden ingebracht op bepaalde punten op de meridianen. Door op deze manier “prikkels”te geven aan het lichaam kan via de Qi die in deze meridianen stroomt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aangezet worden om de balans te herstellen.

Veilig, hygiënisch, genezend en ontspannend
Pijnloos, balans herstellen en blokkades opheffen

TuiNa

TuiNa (spreek uit twienà) is een vorm van massage gebaseerd op TCM. Er wordt gebruik gemaakt van massage, wrijving en speciale technieken in combinatie met drukpuntmassage op de acupunctuurpunten. De meridianen in het lichaam worden gestimuleerd en energieblokkades opgeheven.Ook ontstaat er een betere doorbloeding waardoor het functioneren van de organen verbetert. Met name klachten die te maken hebben met de wervelkolom, de gewrichten, spieren en pezen kunnen goed met TuiNa massage worden behandeld, eventueel in combinatie met een acupunctuurbehandeling.Vooral voor kinderen is het een vriendelijke en effectieve techniek. TuiNa is niet te vergelijken met een Westerse massage die meestal gericht is op het specifieke behandelen van het bewegingsapparaat. TuiNa werkt diep in op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de cliënt, waardoor pijnen verminderen, kwalen genezen en de weerstand vergroot wordt.
TuiNa wordt ook toegepast voor een heerlijke ontspanningsmassage.

Chinese geneeskrachtige massage
Wervelkolom, gewrichten, spieren en pezen, pijn verzachtend en weerstand verhogend

Moxa

Moxa is een techniek waarbij met moxa (Chinees bijvoetkruid) bepaalde punten worden gestimuleerd door warmte. Dit gebeurd door moxa op de naald te branden of het verwarmen van een lichaamsregio d.m.v. een moxastaaf. Een moxalamp (warmtelamp) wordt ook wel gebruikt. Moxa wordt gebruikt om de circulatie van Qi en bloed te bevorderen. Het werkt goed om koude of damp (vocht) te verwijderen. Het is ook heel effectief bij zwakte van het lichaam of ouderdomsproblemen.

Bevordert circulatie van Qi en bloed
Verwijdert koud en vocht

Cupping

Bij cupping wordt gebruik gemaakt van glazen bollen (cups) waarbij de lucht in deze cups wordt verwarmd en vervolgens snel op de huid wordt geplaatst. Doordat de lucht in deze cups afkoelt ontstaat een vacuüm en wordt een deel van de huid in de cup gezogen. Dit geeft een “omgekeerde” druk waardoor geblokkeerde Qi-stroom wordt opgeheven. Deze techniek wordt vaak toegepast bij luchtwegproblemen ( verkoudheid, griep, bronchitis, enz.) en aandoeningen van spieren en peesaanhechtingen aan het skelet.

Glazen bollen, vacuüm, heft blokkades op
Luchtwegen, spieren en pezen, allergieën

GuaSha

Een techniek waarbij m.b.v. een stukje hoorn over de huid wordt geschraapt waardoor zich kleine paarsrode puntjes op de huid vormen. Het bloed komt uit de kleine haarvaatjes maar niet uit de huid. Het beweegt Qi, bloed, vloeistoffen en het lost slijm op. GuaSha-techniek wordt toegepast om toxines te verwijderen.

Verwijderen van afvalstoffen (toxines)
Schrapen over huid met een stukje hoorn

Voedingsadvies / Kruiden

Goede voeding levert een grote bijdrage aan het genezingsproces en houdt de gezondheid in stand. In TCM wordt van oudsher veel aandacht besteed aan de energetische werking van voedingsmiddelen (en kruiden) en de uitwerking daarvan op de mens. Naast de behandelingen kan aanvullend een voedingsadvies gegeven worden.

Specifieke kruidenformules worden voorgeschreven voor het aanpakken van bepaalde aandoeningen en/of symptomen daarvan.

Complementair aan uw behandeling
Gezonde levensmiddelen zijn een bijdrage aan het herstel van uw gezondheid

Bewegingsadvies

Goede bewegingsoefeningen en de juiste lichaamshouding dragen bij aan een betere gezondheid en versnellen het genezingsproces. Bijvoorbeeld het beoefenen van Qi Gong (diverse houdingen en bewegingen waarbij een juiste ademhaling van belang is) en Tai Chi (bewegingspatronen waardoor op een zachte en ontspannende wijze de fysieke en geestelijke gesteldheid verbeterd) zijn belangrijke onderdelen van TCM. Ook ik doe dagelijks deze bewegingsoefeningen en put daaruit de inspiratie voor het geven van adviezen t.b.v. houding en beweging. Een aanrader voor het versoepelen van het lichaam en het verkrijgen van een rustige geest.

Eenvoudige goede bewegingsoefeningen versnellen het genezingsproces
Qi Gong / Tai Chi